Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Her tedavi seçeneğinin kendi riskleri ve avantajları vardır. Sizin için en uygun tedavinin hangisi olduğuna karar vermek için doktorumuzla detaylı bir şekilde görüşmelisiniz.
Kliniğimiz
“Nish İstanbul’daki muayenehanemizde deneyimli ve uzman sağlık personelimizle sizlere kaliteli ve güvenilir sağlık hizmeti sunmaktan gurur duyuyoruz.”
Prostat Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?
- Yaş: Yaş ilerledikçe, prostat kanserinin görülme sıklığı artar. Yani 70 yaş üzeri erkeklerin ortalama %50’sinde. 90 yaş üzerindekilerin neredeyse hepsinde bu durum tespit edilmektedir. Öte yandan hastalığa, 50 yaşından genç bireylerde ise pek sık rastlanmamaktadır.
- Aile Öyküsü: Hastaların ortalama %15’lik bir bölümünde diğer aile üyelerinin de prostat kanser öyküsü olma durumu görülmektedir.
- Beslenme: Sağlıklı beslenme kanser riskini azaltır. Ayrıca sağlıksız besinler tüketmek ve obezite, bu riski yükseltebilmektedir.
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
- İdrar yapma güçlüğü,
- İdrar akışında kuvvet azalması
- Menide ya da idrarda kan görülmesi
- Boşalma esnasında ağrı
- Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi
- Kemik ağrıları
- İstemsiz kilo kaybı
- Sertleşme bozukluğu
Prostat Kanser Tanısı Nasıl Konulur?
- PSA kan testi
- Makattan parmakla muayene
- Transrektal ultrasonografi
- Gelişmiş PSA testi
- İnsülin-benzer büyüme faktörü
Sık Sorulan Sorular
Prostat kanseri ilk hangi bölgeye metastaz yapar?
Prostat kanseri, vücudun değişik bölgelerine, özellikle de lenf nodlarına ve kemiğe metastaz yapabilir. Ayrıca pelvis, omurga bölgesinden sonra kemik metastazlarının en sık görüldüğü bölgedir.
Prostat kanseri evresine göre tedavi nasıl olur?
Prostat kanseri, 1. ve 2. evrede cerrahi operasyonlarla veya radyoterapi ile tedavi edilebilir. Sonrasında hormonal tedaviye başlanabilir veya hastanın durumuna göre ilerleme şekli belirlenebilir. Tedavisinde 3. evre planı ise ya cerrahi operasyon ya da radyoterapi olmalıdır.
Prostat kanserinin yayıldığı nasıl anlaşılır?
Prostat kanserinin yayıldığına dair sık görülen belirtilerinden biri de idrarla ilgilidir. Bununla birlikte kanser mesane civarında büyüdüğü zaman, mesane ve idrar yolunun üzerinde ekstra gerginlik yaratabilir. Sonuç olarak hastalar sık sık veya devamlı idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirler.
Prostat kanserinden tamamen kurtulmak mümkün müdür?
Düzenli olarak doktora giden, erken tanı konulan ve ameliyat edilen hasta, sonuç olarak tamamen iyileşir ve prostat kanserinden kurtulur.