Prostat, erkeklerde mesanenin hemen altında yer alan ve idrar yolunu çevreleyen bir bezdir. Prostatın ana görevi, meniye besin sağlayan ve spermlerin canlı kalmasını sağlayan bir sıvı üretmektir.

Prostat Büyümesi Tedavisi

Prostat büyümesi tedavisi, belirtilerin şiddeti ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, cerrahi müdahale, minimal invaziv prosedürler ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. İlaçlar, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilirken, cerrahi müdahale prostat bezinin küçültülmesini amaçlar. Minimal invaziv prosedürler, cerrahiye alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca daha az invazif bir yöntemdir. Ayrıca, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilmektedir.
 
Prostat büyümesi tedavisi için en uygun seçeneği belirlemek için bir ürologla görüşmek önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, bu rahatsızlığın etkilerini azaltabilir ve yaşam kalitesini artırabilir. Dolayısıyla unutmayın ki prostat büyümesi tedavi edilebilir bir durumdur. Bu nedenle sorunları görmezden gelmek yerine bir uzmana danışmak önemlidir.
 
Buna ek olarak, yalnızca semptomlara bakarak prostat büyümesinin iyi ya da kötü huylu olduğunu tespit etmek mümkün değildir. Bu nedenle, detaylı bir ürolojik muayeneye yapılmasına ihtiyaç vardır. El yolu ile fiziksel müdahale ve prostat biyopsisi gibi medikal müdahaleler muayene için gereklidir.

Her tedavi seçeneğinin kendi riskleri ve avantajları vardır. Sizin için en uygun tedavinin hangisi olduğuna karar vermek için doktorumuzla detaylı bir şekilde görüşmelisiniz.

Prostat Sorunları Nelerdir?

Prostat, yaşlandıkça büyüyebilir ve bu durum belirli sağlık sorunlarına yol açabilir. En yaygın prostat rahatsızlıkları ise şöyle sıralanabilir:

Prostat Büyümesi (BPH): En yaygın prostat sorunlarından biri benign prostat hiperplazisi (BPH) olarak bilinen prostat büyümesidir. Bu durum genellikle yaşlanmayla birlikte gelişir. Bununla birlikte idrara çıkma sorunlarına neden olabilmektedir.
 
Prostatit: Prostatit, prostatın iltihaplanmasıdır. Ayrıca bu durum ağrıya ve idrara çıkma sorunlarına neden olabilmektedir.
 
Prostat Kanseri: Prostat kanseri, erkekler arasında en yaygın kanser türlerinden biridir. Erken evrelerde genellikle belirti göstermez. Ancak ilerledikçe idrara çıkma sorunlarına neden olabilmektedir.
 

Kliniğimiz

“Nish İstanbul’daki muayenehanemizde deneyimli ve uzman sağlık personelimizle sizlere kaliteli ve güvenilir sağlık hizmeti sunmaktan gurur duyuyoruz.”

Prostat Büyümesi (BPH+BX)

Prostat büyümesi, erkeklerde bulunan prostat organında gerçekleşir. Zaman içinde büyüme gösteren organ, sağlıklı olduğu durumlarda erkeğe büyük faydalar sağlar. Bununla birlikte spermlerin hareket ve canlılığını muhafaza eden prostat, üreme işleminde büyük rol oynar. Ancak çocuk oluşumu için uygun ortamı da pıhtılaşma ile sağlayan prostat, çoğunlukla 25 yaşlardan itibaren büyümeye başlar. Büyüme, zaman geçtikçe artar. Bu da rahatsızlığın semptomlarının artmasına ve belirginleşmesine yol açar.
 
İyi ve kötü huylu büyümelerin söz konusu olduğu rahatsızlıkta öncelikle büyümenin tipini belirlemek gerekmektedir. Büyümenin tipini belirlemek, alınacak önlem ve izlenecek tedavi açısından önem taşır.

Hasta Yorumları

Hastalarımızın yapmış olduğu yorumları görmek ve bizim hakkımızda fikirlerinizi yazmak için yandaki alanları tıklayabilirsiniz​

İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) Nedir?

İyi huylu prostat büyümesi, oldukça yaygın görülen bir durumdur. İleri yaşlarda görülen rahatsızlık, çoğunlukla hormon dengesi ile ilintilidir. Ayrıca hastanın idrar yapması ile ilgili çeşitli problemler doğuran rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde bile kansere çevirmez. Ancak hastanın hem idrar yapma şeklini hem de gündelik ve cinsel hayatını doğrudan etkiler. Bu nedenle hastalığın tedavi edilmesi şiddetle önerilmektedir.
 
Tedavinin başlaması için öncelikle kişinin rektal tuşe muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Uzman bir ürolog tarafından gerçekleştirilecek muayene, elle müdahale gerektirir. Sonuç olarak pek çok hastanın fikrinden bile rahatsızlık duyduğu elle fiziksel muayene BPH adı ile de anılan iyi huylu büyümenin teşhisi için şarttır.
 

Prostat Belirtileri Nelerdir?

Prostat büyümesi belirtileri, hastanın günlük yaşamındaki konforunu etkileyecek biçimdedir. Kişinin idrar yapma rutinini bozacak şekilde semptomlara neden olan büyüme, çoğunlukla şu belirtileri gösterir:
 
  • İdrar tazyikinde düşüş – azalma – zayıflama görülmesi
  • İdrar yapma esnasında idrarın tek bir hat üzerinden değil çatallanarak (dağılarak) akması
  • Tek seferde idrar torbasını boşaltamama (Aralıklar ile idrar yapma)
  • İdrar yaparken zorlanma
  • İdrarı tamamlamanın normalden daha fazla zaman alması
  • İdrar yaparken ıkınmaya ihtiyaç duyma
  • İdrar yapmaya başlamadan önce bekleme
Belirtileri ile kişinin gündelik yaşantısını sekteye uğratacak bu semptomlar, hastalığın evresi ilerledikçe daha da belirginleşecek ve ağırlaşacaktır. Özellikle iyi huylu (BPH) tipinde olmayan durumlarda belirtilerin ciddiye alınmalı. Çünkü daha sonrasında bu rahatsızlığın ilerleyerek belirtilerinin ağırlaşmasına yol açar.

Prostat Sağlığını Koruma Yöntemleri Nelerdir?

Sağlıklı Beslenme: Bol meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketmek prostat sağlığını koruyabilir. Özellikle domates, brokoli ve yeşil çayın prostat sağlığına faydalı olduğu düşünülmektedir.
 
Fiziksel Aktivite: Düzenli fiziksel aktivite, genel sağlık için olduğu gibi prostat sağlığı için de önemlidir. Fiziksel aktivite, prostat sorunları riskini azaltabilir ve genel üreme sağlığınızı iyileştirebilir.
 
Düzenli Kontrol: 50 yaşından itibaren erkeklerin düzenli prostat kontrolünden geçmesi önerilir. Ancak ailenizde prostat kanseri öyküsü varsa, bu kontroller daha erken yaşta başlamalıdır.
 
Unutmayın, prostat sağlığı genel sağlığınızın önemli bir parçasıdır. Herhangi bir prostat sorunu belirtisi fark edilmesi durumunda bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. Prostat sorunları, erken teşhis ve tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilir.
 

Sık Sorulan Sorular

Prostat kanseri belirtileri nelerdir?

Prostat kanseri belirtileri bireyden bireye farklılık gösterebilir ve bazı erkekler hiçbir belirti yaşamayabilir. Ancak, prostat kanseri olan birçok erkekte aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilimektedir:

  • İdrar Problemleri
  • İdrar Yolu Problemleri
  • Cinsel Sorunlar
  • Sırtta, kalçada veya kasıklarda ağrı
  • Kemik ağrıları
  • Halsizlik veya kilo kaybı

Prostat hangi yaşta ortaya çıkar?

Prostat kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak yaş, prostat kanseri riskini artırır. Genellikle, prostat kanseri 50 yaş ve üstü erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Bununla birlikte istatistiksel olarak, prostat kanseri tanısı alan erkeklerin büyük bir kısmı 50 yaşın üzerindedir.

Prostata ne iyi gelir?

  1. Sağlıklı Beslenme
  2. Hareket ve Egzersiz
  3. Sağlıklı Kilo
  4. Lif Alımı
  5. Prostat Kanseri Taraması
  6. Stres Yönetimi

Prostatın cinsel ilişkiye etkisi var mı?

Evet, prostat cinsel ilişkiye etki eden önemli bir organdır. Prostatın ana işlevlerinden biri, meninin bir bileşeni olan prostat sıvısını üretmektir. Prostat sıvısı, meninin taşıyıcısı olarak görev yapar ve spermin hareketini ve canlılığını destekler. Ayrıca prostat sıvısı, meninin asitliğini nötralize ederek spermin rahimde yol almasını kolaylaştırır.