Kısırlık (İnfertilite), hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir durumdur. Tıpta infertilite adı altında anılan rahatsızlık, kadın ve erkeğin doğal yollarla çocuk sahibi olamaması halidir. Bu, bir çiftin düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen hamilelik sağlayamaması durumudur. Fakat tıp açısından erkekte ya da kadında kısırlık olduğunun söylenebilmesi için bazı kriterler vardır. Bu kriterler, 35 yaş altı kişilerde en az 1 sene, 35 yaş üstü kişilerde ise yaklaşık altı ay düzenli cinsel ilişkiye girilmesidir. Söz konusu hala herhangi bir sonuç alınamaması ile olur. Ayrıca, cinsel birleşme esnasında herhangi bir korunma yönteminin uygulanmıyor olması da yine kısırlığın teşhisi açısından büyük önem taşımaktadır.
Tedavisi
- İyi spermlerin seçilerek yumurtaya verilmesi durumu (Intra Uterin İnseminasyonu – Iuı)
- Hormon ilacı kullanımı
- IVF
- Mikroenjeksiyon
- Mikropipet
- Yumurtaların büyümesini etkileyen ilaç kullanımı
- Embriyo transferi
- Yumurta toplama
- GnRH Antagonistler
- Naturel siklusta ICSI
Her tedavi seçeneğinin kendi riskleri ve avantajları vardır. Bununla birlikte sizin için en uygun tedavinin hangisi olduğuna karar vermek için doktorumuzla detaylı bir şekilde görüşmelisiniz.
Kliniğimiz
“Nish İstanbul’daki muayenehanemizde deneyimli ve uzman sağlık personelimizle sizlere kaliteli ve güvenilir sağlık hizmeti sunmaktan gurur duyuyoruz.”
Kısırlık Belirtileri
- Testis bölgesinde ağrı veya şişme
- Testislerin normalden küçük olması
- Penis Akıntısı
- Akne / Sivilce artışı
- Kıllanma
- Kiloda değişimler (azalma – artma)
- Sırt bölgesinde ağrı
- Bel bölgesinde ağrı
- Saç dökülmesi
- Emzirme halinde olunmadığı halde göğüs ucundan süt benzeri sıvı gelmesi
- Cinsel birleşme sırasında ağrı hissetme
- Sertleşmede zorlanma
- Cinsel isteksizlik
- Boşalmada zorlanma (orgazm)
Nedenleri
- Rahimde doğuşta var olan anomaliler veya miyomlar
- Endometriosis adı verilen çikolata kistlerinin varlığı
- Tubal adı verilen tüp tıkanıklıkları
- Bel soğukluğu
- Klamidya
- Polikistik Over Sendromu (PKOS)
- Yumurtalama bozukluğu (Ovulatuvar)
- Kriptorşizm adı verilen inmemiş testisler
- Testis tümörleri
- Testiküler Travma
- Varikosel adı verilen testis damarlarının genişlemesi veya büyümesi
- Belsoğukluğu rahatsızlığı
- Tüberküloz rahatsızlığı
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Yüksek ateşli sistemik hastalıklar
- Üreme kanallarında tıkanıklık
- Geriye boşalma adı verilen meninin mesaneye doğru geri akma durumu
- Sinir sisteminde hasar
- Kullanılan ilaçlar ya da izlenilen tedaviler
- Hormon bozukluğu
- İrsi bozukluklar veya DNA bozuklukları
- Sperm yapısında anomali
Sık Sorulan Sorular
Erkeklerde kısırlık belirtileri?
Sperm Problemleri: Düşük sperm sayısı (oligospermi), düşük sperm hareketliliği (astenospermi), veya anormal sperm şekli (teratospermi) gibi sperm parametrelerinin düşük olması erkek kısırlığına neden olabilir.
Cinsel İşlev Sorunları: Ereksiyon sorunları veya ejekülasyon (spermin boşalma anındaki dışarı atılması) sorunları, erkek infertiliteye neden olabilir.
Skrotal Ağrı veya Şişlik: Skrotal bölgede ağrı, şişlik veya varikosel (testis damarlarının genişlemesi) gibi sorunlar, üreme yeteneğini etkileyebilir.
Kadınlarda Kısırlık Belirtileri?
Düzensiz Adet Dönemleri: Kadınların düzensiz veya aşırı ağrılı adet dönemleri yaşaması, ovülasyon sorunlarına işaret edebilir.
Ağrılı Cinsel İlişki: Cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni) veya vajinal kuruluk, kısırlığa yol açan sorunlara işaret edebilir.
Anovülasyon: Kadınlar için adet döngüsü sırasında hiç yumurtlamanın olmaması veya düzensiz ovülasyon, kısırlığa neden olabilir.
Yaş: Kadınların yaşları, kısırlık yani infertilite riskini artırabilir. Nitekim 35 yaşın üzerindeki kadınlar genellikle doğurganlık açısından daha fazla risk altındadır.
Endometriozis: Endometriozis adı verilen bu rahatsızlık, kısırlığa neden olabilir. Endometriozis, rahim içindeki dokunun rahim dışına yayılması durumunda ortaya çıkar.
Tüplerin Tıkalı Olması: Fallop tüplerinin tıkalı olması, sperm ve yumurta buluşmasını engelleyerek kısırlığa neden olabilir.
Kısırlığın tedavisi var mı?
Evet, kısırlığın (infertilite) tedavisi mümkündür. Ancak tedavi yöntemi kısırlığın nedenine ve çiftin özel durumuna bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla kısırlık tedavisi, hem erkek hem de kadın faktörlerini ele alabilir ve bazı yaygın tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Adet düzensizliği kısırlık belirtisi mi?
Adet düzensizliği, kısırlık (infertilite) nedenlerinden biri olabilir. Ancak adet düzensizliği yaşayan her kadın kısırlık sorunu yaşamaz. Adet düzensizliği, adet döngüsünün düzensiz, uzun veya çok kısa olması anlamına gelir. Özetle, kısırlık belirtisi olarak adet düzensizliği düşünülmesi durumunda, bir üreme sağlığı uzmanı tarafından detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.