Böbrek tümörü, böbrekte bulunan bir anomalidir. Damar, düz kas ve yağdan oluşan tümörler kitle adı altında da anılmaktadır. Hızlıca çoğalıp yayılabilen tümörler iyi ya da kötü huylu olabilmektedir. Oluşum nedeni açısından farklı etkileri bulunan tümörler çoğunlukla irsi ve çevresel nedenlerden dolayı oluşabilir. Tedavisi bulunan böbrek tümörü evrelerden oluşmaktadır. Başlangıç evrelerinde kolay kolay tespit edilmeyen bir tümördür ve ilk evrelerde belirti göstermemektedir. Çoğunlukla tesadüfen keşfedilen tümörler ancak ilerleyen evrelerde ciddi belirtiler göstermektedir. Bu da rahatsızlığın tespitinin geç olmasına yol açmaktadır. Fakat erken teşhis, rahatsızlığın giderilmesi için oldukça önemlidir. Bu tümörler, erken teşhis edildiği takdirde kolaylıkla tedavi edilirler. İleri evrelerde daha komplike tedaviye de ihtiyaç duyabilmektedir.
Böbrek Tümörü Tedavisi
Böbrek tümörü, tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bu tedavi erken dönemde teşhis edildiği takdirde yüksek oranlarda başarı sağlamaktadır. Ayrıca sık sık ilerlemiş evrelerde de başarı ile sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte rahatsızlığa sahip olan kişi umutsuzluğa kapılmamalı, moral ve motivasyonunu endişeler ile düşürmemelidir. Pek çok farklı tedavi yöntemi ile ortadan kaldırılan durum çoğunlukla cerrahi müdahale ister. Tek bir tedavi yöntemi ile sınırlandırılmayan süreçte sıklıkla kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir.
- Kemoterapi
- Cerrahi operasyon
- Hormon takviyeleri
- İmmünoterapi
- Stereotaksik radyocerrahi
Öte yandan cerrahi müdahale sonrası hastada bir takım sorunlar görülebilmektedir. Nitekim tekrarlayan küçük ebatta kitleler ya da enfeksiyon gibi sorunlar ek tedavi yöntemleri ile ortadan kolaylıkla kaldırılabilir. Komplikasyonların minimuma inmesi ve rahatsızlığın tekrar etmemesi açısından tedavi yöntemleri büyük önem taşır. Dolayısıyla doktorun uygun gördüğü kombinasyonları denemek büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.
Her tedavi seçeneğinin kendi riskleri ve avantajları vardır. Sizin için en uygun tedavinin hangisi olduğuna karar vermek için doktorumuzla detaylı bir şekilde görüşmelisiniz.
Böbrek Tümörü Neden Olur?
Böbrek tümörü neden olur sorusu bu rahatsızlıktan şüphelenen pek çok kişinin yönelttiği bir sorudur. İyi ve kötü huylu olmak üzere iki çeşit tümörün bulunduğu kitlelerin oluşumu, hem çevresel hem de genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte sigara kullanımı, tıpkı diğer kanser türlerinin başlıca nedeni olduğu gibi böbrek tümörünün de nedenidir. Genellikle sigara tüketimi gerçekleştiren kişilerde rastlanan iyi ya da kötü huylu tümörler obeziteye bağlı olarak da oluşabilmektedir. Tümör oluşumunda genetik yatkınlığın da büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla bu tümör kalıtımsal bir hastalık olan VHL sendromu nedeni ile de oluşabilir. Kısacası böbrekte kitle oluşumunu engellemek için yaşam şekli değiştirilmelidir. Genetik faktörler ortadan kaldırılamayacağı için sigara kullanımını kesmek, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak gibi önlemler alınmalı. Bu önlemler kanserin oluşumunu engellemek için yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.
Kliniğimiz
“Nish İstanbul’daki muayenehanemizde deneyimli ve uzman sağlık personelimizle sizlere kaliteli ve güvenilir sağlık hizmeti sunmaktan gurur duyuyoruz.”
İyi Huylu Böbrek Tümörü
İyi huylu böbrek tümörü, büyük ölçüde yağdan oluşan kitlelerdir. Kolaylıkla tespit edilen bu kitleler çoğunlukla tomografi ve ultrasonografi ile tespit edilir. Genellikle ciddi belirtiler sergilemeyen iyi huylu böbrek kitleleri, kişiden kişiye farklı yoğunlukta seyreder. Zaman zaman karın ağrısı şeklinde gözüken belirti, çoğunlukla hasta tarafından ciddiye alınmaz. Bu nedenle de tümörün tespiti belli bir zaman alabilir. Çoğunlukla idrar yolunda bulunan enfeksiyon ve tıkanıkla ilişkili görüşen tümörler şişmiş hücrelerden oluşur. Bu iyi huylu böbrek kitleleri kansere çevirmez. Bu yüzden cerrahi müdahaleler ile alınabilmektedir. Oluşumu kişiye kötü huylu kitleler kadar sorun yaratmayan tümör uzman bir doktorun önerisi ve önderliğinde çıkartılabilmektedir.
Kötü Huylu Böbrek Tümörü
Kötü huylu böbrek tümörü, maalesef kişiye pek çok olumsuz etkide bulunmaktadır. Ancak tedavisi mümkün olan bu kitleler iyi huylulardan farklı olarak kişide pek çok farklı belirti göstermektedir. Buna rağmen tıpkı iyi huyluda olduğu gibi ilk evrelerde kitle belirti gösteremeyebilir. Buna bağlı olarak teşhis edilmesi tıpkı iyi huylu kitlelerde olduğu gibi zaman da alabilir. Çoğunlukla renal hücreli karsinomdan oluşan kötü huylu tümörler, sıklıkla ileri yaşlarda görülür. 50 İle 60 yaş arasında görülen bu tümör, bazı kalıtsal rahatsızlıklar ile ya da çevresel faktörlere bağlı olarak gelişir. Buna ek olarak tedavisi cerrahi müdahaleler ile gerçekleşen tümör, zaman içinde tekrarlayabilir. Sonuç olarak tedavi edilmediği takdirde sonu ölümle sonuçlanacak tümör, evresine bağlı olarak pozitif sonuçlar da doğurabilir. Robotik cerrahi ile kötü huylu tümörlerin tedavisi mümkündür. Her geçen gün gelişen teknoloji ile bu rahatsızlıktan mustarip olan kişilere daha çok ümit vermektedir.
Böbrek Tümörü Belirtileri
Böbrek tümörü belirtileri bulunan bir rahatsızlıktır. Makalemin önceki kısımlarında da sıklıkla belirttiğim gibi, belirtiler ilk evrelerde dikkat çekici boyutlara ulaşmayabilir. Nitekim belirtiler kişinin ağrı eşiği gibi değişkenlere bağlı olarak kimi hastalarda daha yoğun görülmektedir. Bu durum, rahatsızlığın tedavisi açısından doktora ve hastaya büyük ölçüde avantaj sağlar. Ateş, yüksek tansiyon, travma dışı ağrılar, halsizlik ve kiloda yaşanan değişimler gibi belirtiler aşağıdaki gibidir.
- Yüksek ateş
- Hiper tansiyon
- Yan ağrıları
- Sırt ağrıları
- Bitkinlik
- İdrar renginde değişiklik
- Ani görülen kilo kayıpları
- Bacakta görülen şişme
- Bilekte görülen şişme
Sık Sorulan Sorular
Böbrek tümörü tehlikeli midir?
Böbrek tümörü, potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur. Ancak tüm tümörler aynı derecede tehlikeli değildir. Tümörün tehlikesi, türüne, boyutuna, evresine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir.
Böbrek tümörü iyileşir mi?
Böbrek tümörleri, tanı, tedavi ve prognozları farklılık gösterebilen bir dizi faktöre bağlı olarak değişir. Bazı tümörler erken teşhis edildiğinde ve uygun tedaviyle yönetildiğinde iyileştirilebilir, ancak diğerleri daha agresif olabilir ve tedaviye daha az yanıt verebilir. İyileşme şansı aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değişir:
- Tümörün türü
- Evre
- Hastanın sağlık durumu
- Tedavi türü
Böbrek kanserinin tedavisi var mı?
Evet, böbrek kanserinin tedavi seçenekleri vardır. Tedavi planı, tümörün türüne, evresine (ne kadar yayıldığına), hastanın genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir. Bu hastalığın tedavi yöntemleri şunlar olabilir:
- Cerrahi Müdahale
- Radyoterapi
- Kemoterapi
- Hedefe Yönelik İlaçlar
- İmmünoterapi
Böbrek tümörü iyileşir mi?
Böbrek tümörünün iyileşme şansı, bir dizi faktöre bağlıdır ve her hasta için farklı olabilir. Ancak iyileşme şansı, tümörün türüne, evresine (ne kadar yayıldığına), hastanın genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlıdır.